Ekonomika

 Vykurovanie drevom je o 70% lacnejšie ako plynom ! Ak sa rozhodnete pre kachľovú pec, správnosť vašej voľby vám okrem spomínaných predností potvrdia aj minimálne prevádzkové náklady. Kúrenie drevom akéhokoľvek druhu, jednoduchá obsluha a údržba robia z tohto typu vykurovacieho telesa veľmi zaujímavý artikel aj z ekonomického hľadiska. Jeden kilogram palivového dreva dnes kúpite za 0,90 Sk. Pritom z tohto nožstva dreva pri správne navrhnutej a zhotovenej pece možno získať 3,5 kWh vykurovacej energie!

Pravá kachľová pec je projektovaná na vysokoúčinné spaľovanie dreva pri vysokých teplotách, ktoré dosahujú až 1000°C; čím sa vlastne vytvára a spaľuje drevný plyn. Pec má vysokú (80 až 90%) účinnosť vykurovania a preto i nízku spotrebu paliva, zvyčajne 4 až 9 kg (aj odpadového dreva) za deň. Čas kúrenia (nabíjania) pece na plný výkon je 1 až 2 hodiny denne. Potom sa dvierka vzduchotesne uzavrú a kúrenie prerušíme. Teleso dobre navrhnutej a postavenej pece musí mať hmotnosť 800 až 3000 kg. Len tak je zaručené, že veľké množstvo energie, ktoré získame spálením 4 – 40 kg dreva (až 150 kWh) sa naakumuluje do telesa pece. Teleso pece potom túto energiu odovzdáva do vykurovaného obytného priestoru 24 hodín a viac.

Peci neprekáža ani prerušované kúrenie, lebo jej teleso dokáže súčasne akumulovať aj vyhrievať, pričom vyhrievanie je stále a rovnomerné. Vysoká teplota spaľovania zabezpečí vytváranie len malého množstva popola, preto stačí odstrániť popol raz za dva mesiace a použiť ho napríklad ako výborné minerálne hnojivo v záhrade. Nevznikajú ani žiadne finančné náklady na jeho likvidáciu.